Varaudu oikein kesän sääolosuhteisiin! Heinäkuun sää, yhtä hellettä – totta vai tarua?

Heinäkuu on monilla suomalaisilla lomakuukausi. Tänä vuonna, tämän erikoisen vuoden vuoksi, monien loman suunnitelmat ovat menneet kokonaan uusiksi. THL on asettanut matkustusohjeita ja erilaisia rajoituksia vallitsevan tilanteen vuoksi. Lomia ei ole peruttu ja lomalla ollaan kuitenkin lomalla. 

Toiset lomailevat mieluiten kotipaikkakunnalla ja pysyvät kotona. Toiset matkustavat kotimaassa tai ulkomailla, ohjeiden ja säiden sallimissa rajoissa. Samaan aikaan moni tekee koko kesän töitä. Vaikka heinäkuussa ei olisikaan lomaa, heinäkuun sää kiinnostaa silti monia ihmisiä. Heinäkuussa odotetaan yleisesti aurinkoa ja hellettä. Ovatko heinäkuun helteet vain muisto lapsuudesta. Ovatko heinäkuun helteet nykyisin vain tällainen nostalginen muisto, kokonaan illuusio, harhakuva vai sittenkin edelleen fakta?

Ilmatieteen laitoksen tilastot kertovat hellepäivien määrän

Ilmatieteenlaitos on valtion tutkimuslaitos, joka toimii Suomen liikenne- ja viestintäministeriön alaisuudessa. Ilmatieteen laitos tuottaa sääennusteita. Ilmatieteenlaitos toimii tutkimuslaitoksena ja tuottaa sääpalveluita ja erilaisia tilastoja sää- ja muista olosuhteista. Tilastoista voi selvitellä eri vuosien ja kuukausien sekä vuodenaikojen keskilämpötiloja ja säiden vaihteluita. Tilastoista selviää myös heinäkuun helteiden arvoitus.

Suomessa puhutaan helteestä, kun päivän ylin lämpötila on yli 25 celsiusastetta. Ilmatieteenlaitoksen helletilastoista selviää, että vuosina 1981-2010 kesän helteet ajoittuvat pääosin heinäkuulle. Kesäkuussa Etelä-Suomessa on ollut keskimäärin neljä hellepäivää, Keski-Suomessa kolme ja Etelä-Lapissa yksi hellepäivä. Vastaavat luvut heinäkuussa ovat Etelä-Suomessa kahdeksan, Keski-Suomessa viisi ja Etelä-Lapissa kolme hellepäivää. Elokuussa luvut ovat Etelä-Suomessa viisi, Keski-Suomessa kolme ja Etelä-Lapissa kaksi. Tässä siis vahvaa faktaa oletuksen rinnalle. Kesän hellepäivät sijoittuvat keskimäärin eniten heinäkuulle. (Ilmatieteenlaitos, 2020)

varaudu oikein kesän sääolosuhteisiin

Paikallinen sääennuste auttaa loman suunnittelussa

Heinäkuun säät eivät ole kuitenkin kokonaan pelkkää hellettä. Suomen kesässä on varauduttava monenlaisiin nopeaankin säiden vaihtumiseen. Kesän suunnitelmissa voi olla paljon ulkoilua ja eri harrastuksia kuten pyöräily, vaellus kansallispuistossa, kalastus joella, järvellä tai merellä ja piknik uimarannalla. Nämä aktiviteetit ovat riippuvaisia sääolosuhteista. Kaikkia voi harrastaa sekä helteellä että vesisateella. Lomasuunnitelmia ja varusteiden pakkaamista helpottaa suuresti, jos säät tietää etukäteen.

Säätä voi opetella ennustamaan itsekin. Lyhyellä aikavälillä ennustaminen on helpompaa ja siinä pärjää tavallisella arkijärjellä.  Sade on todennäköistä, jos sadepilviä näkyy horisontissa ja tuulen suunta on näiden pilvien suunnasta itseen päin. Jos ilma on kostea ja painostava saattaa olla tulossa ukkonen. Ukkosen todennäköisyyttä lisää ukkosen jyrinä. Poutaa on kysytty lasten loruissa etanalta, mutta se ei liene kovin luotettava lähde. Selkeä korkeapaine ja pilvetön taivas takaavat yleensä hyvän ulkoilukelin päiväretkelle.

Sään lukemisen taitoa helpompi on kuitenkin sääennusteen tarkistaminen eri sääpalveluiden tuottajilta. Sääennusteen voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sääennusteesta. Sääennusteita voi seurata myös muun muassa Forecan, Ylen ja MTV:n nettisivuilla. Monella sääsovellukset saa asennettua omaan puhelimeen. Säätiedot ja -ennusteet saa näkymään suoraan oman kännykän näytöllä, ilman erillisiä hakuja.

Kotimaan matkailijan on hyvä huomioida, että sääolosuhteet saattavat muuttua nopeastikin siirryttäessä Helsingistä Ouluun tai Vaasasta Kajaaniin. Paikallinen sää on hyvä tarkistaa sääennusteesta ennen matkalle lähtöä.

Sadetutka kertoo mitä reppuun kannattaa pakata

Sääennusteissa näkyy vuorokauden lämpötilan vaihtelut. Lomalla tarvittavat vaatteet voi ostaa supermarketista tai prismasta sen mukaan ovatko ilmat viileät vai onko luvassa hellettä. Vaikka päivät ovat kuumia, yölämpötilat voivat olla aika matalia. Varsinkin yön yli retkelle lähtevän kannattaa varata ylimääräinen paksumpi paita tai pusero mukaan retkivarustukseen. 

Sadetutkat kertovat luotettavasti sadepilvien liikkeet ja sadepilvien muodostumisen sekä sateiden määrät. Sadetutkat kertovat missä päin Suomea sataa ja minkä verran. Sääennusteesta näkee sateiden määrän ja mihin kellon aikaan vettä sataa. Jos sääennuste kertoo, että matkan kohteessa sataa vettä. Kannattaa reppuun pakata saappaat ja sadetakki ja jos on lapsia, niin lapsille vielä lisäksi kurahousut. Jos lisäksi sattuu oikein kovat tuulet, täytyy esimerkiksi vesille suunniteltu tekeminen muuttaa turvalliseen maalla tai sisällä tapahtuvaan aktiviteettiin.

Liika aurinko aiheuttaa terveysriskejä

Kesään kuuluu aurinko. Se tuottaa monenlaista iloa ihmisten elämään. Aamuaurinko herättää luonnon ja linnut laulamaan monisävelistä aamukonserttia. Se paistaa ja lämmittää terassille, jossa on kiva istua yksin tai yhdessä ystävien kanssa ja samalla voi nauttia virvoittavia juomia. Aurinko lämmittää uimavedet, saa kasvit kasvamaan, välkkyy veden pinnassa ja ilta-auringon painumista horisontin taakse on rauhoittava ja kiva katsella.

Hellejakson aurinko osaa olla myös rasittavan kuuma. Liiallinen auringossa oleilu aiheuttaa monenlaisia terveysriskejä. Aurinko polttaa ihon, jos ei muista laittaa suojaavaa aurinkorasvaa. Aurinko kuivattaa kehon ja aiheuttaa nestehukkaa, jos unohtaa riittävän veden juomisen. Auringon kuumuus aiheuttaa auringonpistoksen, jos päätä ei muista suojata ja aurinko pääsee paistamaan suoraan paljaaseen päähän. Auringon kuumuudessa saattaa saada lämpöhalvauksen, jos rasittaa voimakkaasti itseään ja ei muista viilentää välillä kehoa.

Jos kotimaan matkan ajaksi on luvattu hellettä koko viikoksi, varustautuminen on ihan erilaista kuin vesisateeseen varustautuminen. Kuumalla ilmalla on turvattava riittävä veden saanti ja pidettävä mukana keliin sopivat varusteet. Kuumalla ilmalla sopivia vaatteita ovat väljät ja keveät sekä auringolta suojaavat peittävät vaatteet.

Kuuma asunto viilenee toimivalla ilmanvaihdolla

Kesähelteillä asunnon sisälämpötila nousee helposti siedettävän tason yli. Asunnon ilmanvaihdon tehtävänä on vaihtaa asunnossa oleva ilma ulkoa otettuun raikkaaseen ilmaan. Aurinkoisella ilmalla ulkoilma voi olla kuumempaa kuin asunnon sisäilma. Kodin ilmanvaihdon toimivuuteen on syytä kiinnittää huomiota. Asunnon jatkuva kuumuus voi aiheuttaa haitallisia terveysvaikutuksia. 

Onneksi ilta ja sen rentouttava viileä ilma tuo päivän kuumuuteen helpotuksen. Hellejakson jälkeen kurja pilvinen sää ja sateet tuntuvat lahjalta. Jos asuntosi tai kiinteistösi ilmanvaihdossa on ongelmia, pyydä Finluftin asiantuntija paikalle tarkistamaan tilanne.

Uusimpia artikkeleita:

Sisäilmaongelmat aiheuttavat hengitystieoireita

Hyvä sisäilma vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin

Hyvä sisäilma edistää terveyttä ja hyvinvointia. Huono sisäilma voi aiheuttaa ärsytys-, hengitystie- ja yleisoireita. Hengitysliiton mukaan sisäilmaongelmat liittyvät usein riittämättömään ilmanvaihtoon. Puutteellisen ilmanvaihdon ongelmat ovat onneksi ratkaistavissa.

Read More »