Tee syyshuolto ajoissa – Talo joutuu talvella ”ilmanvaihdon ristituleen”

Kesäaika loppuu ja talviaika alkaa ja kellojen siirto on kohta vain nostalginen muisto.

Talven painaessa päälle talon ilmanvaihto ja tulisija kannattaa laittaa ajoissa käyttökuntoon.

Kesäaika päättyy ja talviaika alkaa Suomessa sunnuntaina 25. lokakuuta 2020

Kesäaika päättyy sunnuntaina 25. lokakuuta, 2020. Kellot kellot siirretään talviaikaan eli tunti taaksepäin. Kellojen siirto on edessä taas keväällä 28. maaliskuuta 2021, jolloin siirrytään taas kesäaikaan.

Hyvä muistisääntö kellojen siirtelyyn on ollut, että kellon viisareita käännetään aina kesää kohti. Jolloin syksyllä siirretään taaksepäin ja keväällä eteenpäin. Kellojen siirtely alkaa olla kuitenkin pian historiaa.

Eu:n päätöksellä kellojen siirtelystä luovutaan euroopan unionin alueella vuonna 2021. Suomalaiset ovat kisanneet kansalaisaloitteella, että jääkö kesäaika vai talviaika voimaan pysyvästi. Joten muistisäännöt kellojen siirtelystä voi siirtää pian nostalgisten muistojen joukkoon.

Syksyllä puutarha on laitettu kuntoon talviaikaa varten ja talo kaipaa syyshuoltoa

Talvi painaa päälle täydellä vauhdilla. Lokakuun lopulla illat ovat mustat ja pimeät. Aurinko laskee aikaisemmin ja päivät lyhenevät silmissä.

Elohopea painuu pakkasen puolella ja pihanurmikko on kuurassa aamuisin. Puutarhan hoitajat juoksevat pakkasen kanssa kilpaa syystöiden kanssa. Lehdet pitää haravoida, pensaat suojata jyrsijöiltä ja puut tukea talven lumitaakalta.

Kylmyys hiipii myös talon nurkkiin. Kesän jäljeltä talo kaipaa syyshuoltoa. Talon katolle ja ränneihin on kertynyt lehtiä syysmyrkyjen aikana. Lehdet ja roskat kasaantuvat rännikaivoille ja kaivon kansiin. Nämä pitää puhdistaa valmiiksi, jotta syksyn räntä- ja vesisateet pääsevät sadevesiviemäriin.

Koneellisen ilmanvaihdon ongelmat ilmenevät usein syksyllä

Ennen talven tuloa talon sisäpuolella on myös monenlaista puuhastelua. Koneellinen ilmanvaihto voi olla kokonaan pois päältä. Voi olla, että kesäaika on vietetty mökillä ja talo on off-tilassa.

Koneellisen ilmanvaihdon toimintaperiaate on kuitenkin se, että koneen on oltava käynnissä ja huollettuna, jotta ilma voi vaihtua suunnitellusti.

Koneellisen ilmanvaihdon ongelmat johtuvat hyvin usein siitä, että ilmanvaihtojärjestelmää ei ole huollettu säännöllisesti. Ilmanvaihtokoneeseen, ilmanvaihtokanaviin ja ilmanvaihtoventtiileihin kertyy pölyä ympäri vuoden.

Koneellisen ilmanvaihdon oireet voi ehkäistä, puhdistamalla koneen huolellisesti sisäpuolelta. Kevyen vuosihuollon suodattimen vaihdon yhteydessä voi tehdä itsekin, mutta moottorin irrottaminen ja siivekkeiden puhdistaminen on ammattilaisten työtä.

Takka savuttaa sisälle kesän jälkeen

Syksyn ilmojen viiletessä moni aloittaa takan tai tulisijan lämmityskauden. Kesän jälkeen on vastassa jokavuotinen haaste, takka savuttaa sisälle sytyttämisen jälkeen.

Savupiippuun syntyy kesän käyttämättömän jakson aikana ilmalukko. Tämä ilmalukko estää ilman virtaamisen savupiipussa. Kun hormi ei vedä, savut tulevat sisälle.

Jos liesituuletin sattuu olemaan päällä takka oikein tupruttaa savua sisälle. Koneellinen ilmanvaihto levittää savun hajun koko taloon ja nenä on tukossa savun hajusta.

Tilanteessa pitää tehdä nopeita ratkaisuja. Koneellinen ilmanvaihto kannattaa sulkea hetkellisesti kokonaan ettei ilmanvaihtokanaviin ja ilmanvaihto suodattimiin jää savun hajua.

Jos ilmanvaihtokoneessa on takkakytkin ja se on unohtunut kytkeä päälle, niin kannattaa vähintään se laittaa päälle. Tällöin poistoilma pienenee ja tuloilma lisääntyy. Takkakytkin tekee talosta hetkellisesti ylipaineisen.

Tuuletusta voi tehostaa avaamalla ulko-oven ja laittamalla ikkunat auki.

Savupiipun ilmalukko avautuu kotikonstein

Hormi on kesän jälkeen kostea ja viileä. Kannattaa tarkistaa myös onko vuosittainen nuohous tehty. Nuohooja voi tarkistaa samalla hormin kunnon.

Ilmalukon voi avata turvallisesti kotikonstein, lämmittämällä hormia ennen tulen sytyttämistä tulisijaan.

  1. Ensiksi tulisijan tuhkapesät puhdistetaan huolella.
  2. Savupelti avataan puoleen väliin ja tyhjässä tulisijassa poltetaan kynttilää valvotusti.
  3. Kun tulisija lämpenee, lämmennyt ilma alkaa virtaamaan hormin kautta ulos asti.
  4. Hormin vedon voi varmistaa raapaisemalla tulitikun tulipesässä. Jos hormi vetää, sammutetun tulitikun savu lähtee hormin suuntaan.
  5. Kun ilmalukko on auennut, vedon tunne on selkeä ja sen voi tuntea kädellä.
  6. Syksyn ensimmäisen pesän polttaminen kannattaa aloittaa varovasti.
  7. Puut pilkotaan pieniksi klapeiksi ja niitä lisätään pikku hiljaa enemmän, kun hormin veto on varmistunut.
Tee syyshuolto ajoissa
Kun ilmalukko aukeaa, hormin vedon voi varmistaa raapaisemalla tulitikun tulipesässä.

Koneellinen ilmanvaihto toimii oikein säädettynä

Koneellinen ilmanvaihto on uusissa taloissa varustettu lto:lla eli lämmöntalteenotolla. Ilmanvaihdon säätö on tärkeä huolehtia kuntoon ennen talvipakkasia. Jos talon ilmanvaihdon säädöt ovat pielessä, alipaine tai ylipaine voi olla liian kova.

Koneellinen ilmanvaihto humisee ja vinkuu, jos kone on liian kovalla teholla tai koneellinen ilmanvaihto ei toimi tai on muuten puutteellisesti toimiva. Ilmanvaihdon meluava ääni on epämiellyttävää ja melussa on mahdoton nukkua.

Asukkaalla voi tuntua kurkkukipua ja flunssaa, jos koneellinen ilmanvaihto on liian kovalla teholla tai ilmanvaihtoventtileitä ja ilman virtauksia ei ole suunnattu oikein. Ilmamäärien ja ilmanvaihtoventtiilien väärät säädöt tuntuvat kuivana ilmana ja näkyvät myös sähkölaskussa.

Koneellinen ilmanvaihto talvella

Koneellinen ilmanvaihto voi oireilla talvella. Lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtokoneen sulatustoiminto ei ehdi mukaan pakkasen kiristyessä nopeasti. Tästä seuraa se, että imanvaihtokone jäätyy kovimmilla pakkasjaksoilla.

Jos ilmanvaihtokone on umpijäässä, asunnon ilma ei vaihdu ollenkaan. Lämmöntalteenotolla varustetuissa ilmanvaihtokoneissa tuloilman virtaaminen katkeaa sulatuksen ajaksi. Ilma virtaa taas, kun kone on sulanut.

Jos talossa käytetään liesituuletinta ja koneellinen ilmanvaihto oireilee pakkasilla, talo joutuu ”ilmanvaihdon ristituleen”, jossa koneet repivät korvausilmaa täysin hallitsemattomasti rakenteiden läpi.

Korvausilma kulkeutuu hallitsemattomasti mielivaltaisia reittejä pitkin

Talvella korvausilman hallittu saanti nousee arvoonsa. Usein korvausilman reittejä ei ole suunniteltu lainkaan. Ilma virtaa rakenteiden läpi, sieltä mistä sillä on helpoin reitti.

Näitä ilman oikoreittejä ovat ikkanan karmin raot, oven ja karmin välit, rei´ät höyrynsulkupahvissa tai muovissa, seinän ja sokkelin rajat, pistorasian kohdat ulkoseinillä ja monia muita.

Koneellinen ilmanvaihto repii ilmaa ja rakenteista tulee hajuja sisäilmaan. Kuiva sisäilma tuntuu entistä epämiellyttävämmältä. Uuteen ja vanhaan taloon voi alkaa kasvamaan home- ja sienikasvustoja.

Toimiva korvausilmalaite auttaa sinua nauttimaan talvesta

Koneellisella ilmanvaihdolla varustetuissa taloissa on harvoin huolehdittu korvausilman hallittu virtaaminen. Korvausilman hallittua virtaamista tarvitaan liesituuletinta ja tulisijaa käytettäessä.

Esimerkiksi tulisijan polttaminen vetää ilmaa hormin kautta ulos. Tämän poistuvan ilman virtaaminen tulisi olla suunniteltua ja hallittua.

Finluftin seinämallin ja ikkunamallin korvausilmalaitteet soveltuvat erinomaisesti Suomen vaativiin talviolosuhteisiin koneellisen ilmanvaihdon korvausilmaratkaisuksi.

Kun tiedät korvausilman virtaavan hallitusti, sinä voit nauttia talvi-illoista takkatulen ääressä.

Voit tutustua Finluftin korvausilmajärjestelmään sivuillamme tai pyytää oman alueesi jälleenmyyjän kertomaan sinulle lisää Finluftin korvausilmaratkaisusta.

Uusimpia artikkeleita:

Sisäilmaongelmat aiheuttavat hengitystieoireita

Hyvä sisäilma vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin

Hyvä sisäilma edistää terveyttä ja hyvinvointia. Huono sisäilma voi aiheuttaa ärsytys-, hengitystie- ja yleisoireita. Hengitysliiton mukaan sisäilmaongelmat liittyvät usein riittämättömään ilmanvaihtoon. Puutteellisen ilmanvaihdon ongelmat ovat onneksi ratkaistavissa.

Read More »