Korvausilmaventtiili

Korvausilma-
venttiili

Meitä Suomalaisia ympäröi maailman puhtain ilma. Finluft korvausilmaventtiili tuo sen kotiisi.

Meitä Suomalaisia ympäröi maailman puhtain ilma. Finluft korvausilmaventtiili tuo sen kotiisi.

 • Ainutlaatuinen patentoitu toimintaperiaate
 • Puhdasta huoneilmaa ilman vedontunnetta
 • Helposti asennettavissa kaikkiin ilmanvaihto- ja talomuotoihin
Korvausilmaventtiili asennettuna

Korvausilmaventtiili

Korvausilma-venttiili

Korvausilmaventtiili, puhekielessä myös raitisilmaventtiili ja tuloilmaventtiili, on painovoimaisessa ilmanvaihdossa yksi tärkeimmistä toimintaan liittyvistä osista. Korvausilmaventtiilin tehtävänä on päästää huoneilmaan riittävä määrä esilämmitettyä ulkoilmaa, jotta huoneiston ilmanvaihto toimii oikein ja sisäilma on vedoton.

Miksi korvausilmaventtiilin tehtävä on tärkeä?

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu fysiikan lakeihin. Lämmin ilma on kylmää ilmaa kevyempää ja pyrkii nousemaan ylöspäin. Tätä nostetta käytetään hyödyksi ilmanvaihdossa. Painovoimainen ilmanvaihto on herkkä ja tarvii toimiakseen riittävästi korvausilmaa. Ilman korvausilmaventtiiliä korvausilman saanti heikkenee, ilmastointi ei toimi tai pysty toimimaan oikein. Useimmissa tapauksissa se ei toimi ollenkaan. 

Korvausilmaventtiilin puutteesta seuraa useita ongelmia:

 1. Ilmanvaihto ei toimi oikein.
 2. Huoneilma on tunkkaista​.
 3. Huoneilmaan tulee epämiellyttäviä hajuja, rakenteista, viemäreistä, tulisijojen hormeista jne.​
 4. Huoneilmaan pääsee rakenteista epäpuhtauksia​.
 5. Huoneiston ilmankosteus saattaa nousta​.

Poistaako perinteinen korvausilmaventtiili ilmanvaihdon ongelmat?​

Usein ilmanvaihdon ongelmia korjataan poistoilmanvaihtoa tehostamalla ja perinteisiä korvausilmaventtiileitä asentamalla. Tästä seuraa kuitenkin usein vedon tunteen lisääntymistä. Myöskään parempaa ilman vaihtumista ei saada aikaiseksi.

Vedontunne syntyy, kun korvausilma ei sekoitu huoneilmaan vaan se kulkeutuu ”raakana” lattiapintoja pitkin kohti poistoilmapisteitä. 

Miten korvausilmaventtiili sijoitetaan ja kuinka paljon niitä pitää olla?​

Korvausilmaventtiileitä tulisi olla vähintään kaikissa puhtaissa oleskelutiloissa kuten, makuuhuoneissa ja olohuoneissa. Korvausilmaventtiileiden sijoittamisella on varmistettava, että ilmanvaihto toimii oikein.

Raikas sisäilma liikkuu korvausilmapisteistä kohti epäpuhtaampaa ja kosteampaa sisäilmaa sisältäviä tiloja ja poistopisteitä. Ilmanvaihdon poistokanavat tulisi sijoittaa keittiöön, wc:hen, pesutiloihin, vaatehuoneisiin ja saunaan.

Korvausilmaventtiileitä on hyvä olla yksi kappale aina kutakin kahtakymmentä asuinneliötä kohden.

Tai yksi korvausilmalaite jokaisessa puhdasta ilmaa sisältävässä tilassa.

korvausilmaventtiili

Esimerkiksi 80 neliön talossa tulisi olla vähintään neljä korvausilmaventtiiliä.

Venttiilit tulee sijoittaa huoneen yläosaan. Jos se sijoitetaan lähelle lattiaa, lämmin ilma kerrostuu huoneen yläosaan, ilma ei vaihdu ja syntyy vedontunnetta.

korvausilmaventtiili jokaiseen puhtaaseen tilaan

Korvausilmaventtiilin asennus

Mikäli korvausilmaventtiili puuttuu, on niiden jälkiasennus mahdollista tehdä itse tai tilata saneeraus ammattilaiselta.

Korvausilmaventtiilin sijoitus on tärkeä suunnitella huolella. Usein kuulee kysyttävän, tulisiko venttiili asentaa ylös vai alas? Joissakin tapauksissa venttiili on asennettu lattiaan, mutta huomattavasti yleisin tapa on asentaa ikkunan lisäksi seinään, seinän yläosaan.

Korvausilmaventtiilin asennus aloitetaan läpiviennistä. Ulkoseinään tehdään läpivienti, johon korvausilmakanava asennetaan. Läpivienti on mahdollista tehdä myös tiiliseinään, mutta siihen on syytä käyttää tiiliseinään soveltuvia laitteita.

Finluft korvausilmalaitteiden asennus onnistuu myös Tee Se Itse asentajalla. Asennus onnistuu tehdä kokonaan sisäpuolelta, ilman kalliita ulkopuolen telinetöitä. Tuotteen mukana tulee yksinkertaiset asennusohjeet, joita noudattamalla tuotteen asennus on helppoa.

korvausilmaventtiilin asennus

Korvausilma tulisi huolehtia ainakin puhdasta ilmaa sisältäviin tiloihin

Korvausilmaventtiili tulisi olla vähintään makuuhuoneessa ja olohuoneessa. Perusperiaatteena on, että ilma virtaisi talon sisällä puhdasta ilmaa sisältävistä tiloista likaista ja kosteaa ilmaa sisältäviin tiloihin ja sieltä poistopuhaltimien avulla pois rakennuksesta.

Oikein toimivan ilmanjaon vuoksi on huomioitava, että keittiössä oleva korvausilmaventtiili ei sekoita ilmanjakoa. Mikäli keittiössä on korvausilmaventtiili ja poistopiste sijaitsee muualla huoneistossa ilma alkaa kiertämään väärään suuntaan. Tämä on havaittavissa esimerkiksi ruoanlaiton yhteydessä. Mikäli ruoan tuoksut leviävät koko taloon, voidaan ajatella että poistoilman määrä ei ole riittävä.

On myös mahdollista että saunassa on oma korvausilmaventtiili. Saunan korvausilma on toteutettu yleensä lattiaan tai seinän alaosaan. Yleensä sauna ja saunassa oleva korvausilmaventtiili ei aiheuta ongelmia, koska ilma on lämmintä ja poisto toimii tehokkaasti joko poistoventtiilin tai kiukaan tulisijan kautta.

Kylpyhuoneen korvausilmaventtiili ei ole välttämätön, mikäli siirtoilmareitit on huolehdittu ja kylpyhuoneen korvausilma saadaan tuotua muualta huoneistosta. Myöskään wc pöntöllä varustettuihin tiloihin ei ole välttämätöntä laittaa erillistä korvausilmaventtiiliä. Mikäli wc pönttö on tilassa, joka on tiivis, tulee harkita korvausilmaventtiiliä tai toteuttaa korvausilma sisäoveen asennettavalla siirtoilmasäleiköllä.

Viemäriin asennettavava korvausilmaventtiili ei liity huoneiston ilmanvaihtoon, vaan viemärin tuuletus tehdään yleensä viemärin tuuletusputkella viemäristä suoraan ulkoilmaan. Viemärin tuuletusputki sijaitsee usein talon vesikatolla.

Mikäli huoneistossa on tulisija, tulee silloin huolehtia korvausilman saannista. Korvausilmaa on saatava takalle, leivinuunille ja pannuhuoneeseen. Takan korvausilmaventtiili on mahdollista toteuttaa seinään tai ikkunaan. Joissakin tapauksissa se on toteutettu lattian alta suoraan tulisijan alapuolelle, mutta tässä on se haaste, että jatkuva ulkoa virtaava korvausilma jäähdyttää tulisijaa talvipakkasilla.

Riittävällä korvausilman saannilla varmistetaan tulisijan toiminta ja epämiellyttävien hajujen ja savun kulkeutuminen huoneilmaan. Korvausilman virtaaminen on hallittua, kun se kulkee korvausilmalaitteen kautta.

Joskus korvausilmaventtiili on asennettu ulko-oveen. Oveen asennettu korvausilmaventtiili on haasteellinen, koska usein eteistiloissa tulisi olla mieluummin poistoilmakanava kuin korvausilma.

Mikäli ulko-ovessa on korvausilmaventtiili eikä eteisessä ole poistokanavaa, kulkeutuu epäpuhtauksia, kosteutta ja hajuja sisältävä ilma huoneistoon.

Autotallissa korvausilmaventtiili on mahdollista asentaa autotallin oveen, koska autotalli ei ole yhteydessä huoneistoon eikä näin ollen pääse sekoittamaan ilmanjakoa.

korvausilmaventtiili seinään

Korvausilmaventtiili ikkunaan?

Usein ikkunoissa on valmiiksi korvausilmaventtiilit. Joidenkin ikkunoiden varustukseen kuuluu jo tehtaalla asennetut korvausilmaventtiilit, mutta mikäli niitä ei ole ne voidaan asentaa ikkunaan myös jälkiasennuksena.

Ikkunaan asennettava venttiili asennetaan yleensä ikkunan yläpuolelle, ikkunan päällä olevaan karmiin. Ikkunaan asennettava korvausilmaventtiili on suhteellisen helppo asentaa myös ikkunan ja seinän väliseen tilkerakoon.

Joissakin tapauksissa venttiili on asennettu myös tuuletusikkunaan tai tuuletusluukkuun. Näissä asennustavoissa haasteena on, että tuuletusikkuna ja tuuletusluukku tulee olla auki, jotta korvausilmaa saadaan riittävästi.

Tuuletusikkunan ja tuuletusluukun venttiileitä ei tule välttämättä pidettyä riittävän paljon auki, etenkään talvella. Joskus näkee myös, että puiseen tuuletusluukkuun on asennettu korvausilmaventtiili. Suositeltavampaa on kuitenkin käyttää nykyaikaisia ja siistejä asennustapoja.

Korvausilmaventtiili ikkunassa on usein toimiva vaihtoehto, mutta on huomioitava, että vedontunnetta aiheutuu, mikäli ilmanjako ei toimi oikein. Jotta korvausilma virtaisi oikein, ikkunassa olevan korvausilmaventtiilin puhdistus on hyvä tehdä säännöllisesti.

korvausilmaventttiili ikkunaan

Korvausilma erilaisiin ilmanvaihtotapoihin ja taloihin

Korvausilmaventtiili on tärkeä etenkin painovoimaisessa ilmanvaihdossa ja koneellisesti tehostetussa poistoilmanvaihdossa. Ei sovi unohtaa kuitenkaan koneellista tulopoisto ilmanvaihtoa. Venttiilillä voidaan hallita koneellisen ilmanvaihdon aiheuttamaa alipainetta ja tuoda korvausilma suodatetusti ja hallitusti sisätilaan. Korvausilma on huolehdittava niin omakotitaloissa kuin kerrostaloissa ja rivitaloissa. Se on huolehdittava perinteiseen rintamamiestaloon kuin uuteen hirsitaloonkin.

Korvausilmaventtiilin käyttöohjeet

On tärkeää pitää korvausilmaventtiili aina toiminnassa. Sitä ei tulisi turhaa tukkia, tiivistää tai sulkea talvellakaan. Tiivistys ja tukkiminen saattaa aiheuttaa puutteellisen ilmanvaihdon ja näin ollen myös terveyshaittoja ja haittoja rakenteille. Mikäli huomaat, että korvausilmaventtiili on tukittu, on syytä poistaa tukkeet ja selvittää, miksi ilmanvaihto ei toimi oikein. Yleensä syy venttiilin sulkemiselle on, että se vetää etenkin kylmällä ilmalla. Vedontunne syntyy kuitenkin ennemmin väärin toimivasta ilmanjaosta kuin korvausilmasta.

Korvausilmaventtiilin sulkeminen on yleensä estetty, siten että venttiiliin on rakennettu erillinen talviasento ja kesäasento. Talvella korvausilmaventtiili on ikään kuin kiinni, talviasennossa ilmareitit ovat pienemmällä mutta venttiili ei ole täysin tukittu. Kesällä venttiili on enemmän auki. Kesäasennossa korvausilmaa tulee saada enemmän koska ilmanvaihdon tulisi toimia myös pienemmällä paine-erolla. Korvausilmaventtiili ei saa olla kiinni kesällä. Huolehdi, että korvausilmaventtiili ei ole koskaan tukossa.

Miten korvausilmaventtiili tulisi puhdistaa?

Korvausilmaventtiilin on syytä puhdistaa säännöllisesti. Puhdistus tehdään imuroimalla ja kostealla liinalla pyyhkimällä. Mikäli venttiili on varustettu suodattimella, suodatin tulisi vaihtaa kaksi kertaa vuodessa. Jotkin suodattimet voi myös imuroida.
korvausilmaventtiilin puhdistus

Mitä jos korvausilman venttiilit puuttuvat?

Mikäli huomaat, että huoneistostasi puuttuu korvausilmaventtiili, on hyvä tarkistaa mikä on rakennuksen ilmanvaihtotapa. Kaikissa ilmanvaihtotavoissa ei ole korvausilmaventtiilit tarpeen, tällainen on esimerkiksi koneellinen tulo-poistoilmanvaihto, jossa katossa olevista ilmanvaihtoventtiileistä tuodaan korvausilma koneellisesti huoneistoon. Ilmanvaihtokoneella varustettuun taloon voidaan kuitenkin asentaa korvausilmalaite tulisijan korvausilmaa varten. Mikäli ilmanvaihto ei toimi oikein ja korvausilmaventtiili puuttuu, on syytä harkita ilmanvaihdon saneeraus.

Millaisia ongelmia korvausilmaan voi liittyä?

Mikäli ilmanvaihto toimii oikein, sisäilman tulisi olla vedoton. Yleisin ongelma korvausilmaventtiileiden toimintaan liittyy vedon tunteeseen. Lisäksi väärin toimivan ilmanvaihdon seurauksena korvausilmaventtiili jäätyy. Jäätyminen johtuu siitä, että huoneilman kosteus poistuu korvausilmaventtiilin kautta ulos tai huoneilmaa ei sekoitu riittävästi korvausilmaan.

Tehostetuissa poistoilmanvaihdoissa on joskus myös törmätty ongelmaan, jossa korvausilmaventtiili vinkuu. Vinkuminen johtuu liian pienestä korvausilman määrästä suhteessa poistoon. Yhteen korvausilmaventtiiliin kohdistuu liian iso ilmavirtaus. Tämä ongelma voidaan ratkaista lisäämällä korvausilmaventtiileiden määrää.

korvausilma

Ominaisuuksia ja erilaisia venttiileitä:

Korvausilmaventtiileitä on markkinoille tullut aikojen saatossa hyvin erilaisia. On olemassa lämmittävä ja lämmityksellä varustettuja, lämmön talteenotolla varustettuja, termostaateilla varustettuja venttiileitä. Finluft korvausilmajärjestelmä ei ole suoraan lämmittävä, vaan korvausilma esilämmitetään huoneilmaan varastoituneella lämpöenergialla.

Lämmöntalteenotolla varustettujen korvausilmaventtiileiden haaste on, että ilmanjaon suunta vaihtuu. Vaihtuva ilmanjako saattaa aiheuttaa hajuhaittoja etenkin useita huoneita sisältävissä rakennuksissa. Ilman liikkeen tulee olla puhtaista tiloista likaisiin ja sieltä hallitusti poistokanavaa pitkin ulos.

Lämmittävässä korvausilmaventtiilissä on usein termostaatti, jonka mukaan ilman lämpötilaa säädetään. Termostaatilla varustettu on myös ns. termostaattinen korvausilmaventtiili, joka säätää korvausilmamäärää ulkolämpötilan mukaan. Näistä venttiileistä voidaan käyttää nimitystä automaattisesti säätyvä tai automaattinen, vaikka varsinaista automaatiota niissä ei ole.

Korvausilmakanava voidaan varustaa äänenvaimentimella, jolloin äänenvaimennin vähentää ulkoilmasta kantautuvaa ääntä.

Korvausilmaventtiili voi olla myös sähköinen, joissa on moottori tai puhallin. Niiden avulla korvausilmaa puhalletaan huonetilaan. Korvausilmaventtiili voi toimia myös aurinkokennolla. Ne ovat suosittuja etenkin rakennuksissa, joissa ei ole sähköä saatavilla.

Voit lukea täältä asiakkaidemme kokemuksia korvausilmaventtiileillä varustettujen rakennusten saneerauksesta.

Perustietoa ilmanvaihdosta löytyy myös sisäilmayhdistyksen sivuilta.

Askarruttaako sisäilma?

Kerromme mielellämme lisää

Pyydä tarjous

Suunnittelija, Isännöitsijä, Projektipäällikkö, Urakoitsija tai Kiinteistönomistaja!

Haaveiletko paremmasta sisäilmasta?
Suunnitteletko isompaa projektia? Pyydä tarjous kiinteistösi korvausilmaventtiileistä ja kanavapuhaltimista.

Saat tarjouksen koko ilmanvaihtoremontista!

Puhelin

Ota yhteyttä tai jätä yhteydenottopyyntö

Soita asiantuntijalllemme

050 440 5559

  Jälleenmyyjät

  Etsi lähin jälleenmyyjäsi