Korvausilman merkitys

Tunnissa se tekee jo 65 tuhatta litraa korvausilmavajetta…

Korvausilman merkityksestä on keskustelu mm. koulujen sisäilmaongelmia ratkottaessa, mutta monikaan ei silti tiedä mikä on korvausilman merkitys. 

Avaamme tässä artikkelissa hieman korvausilmaventtiilin merkitystä. Pyrimme tekemään sen tyypillisen esimerkkikohteen avulla. Esimerkkihuoneistossamme on kaksi makuuhuonetta, olohuone, keittiö, WC ja pesuhuone. 

Keittiön, WC:n ja pesuhuoneen kautta huoneistosta poistetaan likaista ilmaa. Ja puhtaista tiloista, makuuhuoneet ja olohuone, tuodaan tilalle korvaava puhdas ilma.

Ajatellaan nyt sellainen lukema, että huoneistosta poistuu ilmaa 18 litraa sekunnissa. Ja korvaavaa ilmaa otetaan vastaava määrä tilalle  puhtaista tiloista.

Tyypillisimmät haasteet syntyvät siinä vaiheessa kun:

1) korvausilmaventtiilit puuttuvat talosta kokonaan tai

2) korvausilmaventtiileitä ei pystytä käyttämään ympäri vuoden.

Ilmat viilenevät loka-marraskuun vaihteessa. On hyvin yleistä, että asunnon korvausilmaventtiilit laitetaan kiinni syksyllä, ettei kylmää vedon tunnetta tule sisälle. Korvausilmaventiilit avataan sitten maalis-huhti-toukokuussa, kun kelit vähän lämpenevät.

Korvausilmavajeen määrä yllättää

Jos meidän esimerkkikohteesta puuttuvat nämä korvausilmaventtiilit yhden sekunnin ajan, niin meille syntyy 18 litraa korvausilmavajetta sinne asuntoon. 

Korvausilmaventtiilien puuttuessa, se 18 litraa tulee joka tapauksessa jostain hallitsemattomasta reitistä sinne huoneilmaan.

No, mitä se tarkoittaa minuutissa? 18 litran korvausilmavaje sekunnissa tarkoittaa yli 1000 litraa korvausilmavajetta minuutin aikana.

Tunnissa se tekee jo 65 000 litraa korvausilmavajetta. Ja vuorokauden aikana eli 24 tunnissa noin 1,5 miljoonaa litraa korvausilmavajetta kiinteistöön.

Hallitsematon korvausilman kulkeminen saastuttaa sisäilman

Tämä korvausilma tulee sitten jostain hallitsemattomasta reitistä sinne huonetilaan. Se voi tulla rakenteiden läpi, seinästä, katosta tai lattiasta. Se voi tulla myös pahan hajuisesta viemäristä. Se voi tulla vanhojen ovi- ja ikkunatiivisteiden välistä tai ulkoseinien pistorasioista. Tai mistä vain, mistä korvausilma pääsee helpoiten sinne huoneistoon.

Jokainen meistä ymmärtää arkijärjellä sen, että jos me tuodaan 1,5 miljoonaa litraa ilmaa kiinteistöön epäpuhtaista ja hallitsemattomista reiteistä, niin väistämättä sinne huoneistoon kulkeutuu epäpuhtauksia. Ja meidän hengitysilma on näin ollen hyvin epäpuhdasta.

Puhdasta korvausilmaa lempeästi ympäri vuoden

Tämä merkitys on korvausilmaventtiileillä. Sitä ei monta kertaa edes ajattele, että kuinka ison päätöksen tekee silloin, kun sulkee sen korvausilmaventtiilin. Sillä voi olla hyvin kauaskantoisia vaikutuksia kiinteistölle ja asukkaalle. 

Me olemme Finluftilla jo 7 vuoden ajan keskitytty pelkästään siihen, että me kehitämme korvausilman sisään tuontiin sellainen menetelmän, joka toimii talvellakin. Me saamme tuotua Finluftin korvausilmalaitteilla puhtaan korvaavan ilman lempeästi ja mielekkäästi sisälle huoneistoon. 

Tutustu verkkosivuillamme tähän meidän ratkaisuun. Meiltä löytyy sinunkin kiinteistöösi sopiva ratkaisu korvausilman sisään tuomiseksi.

Kun me huolehdimme korvausilmasta, vältämme tosi isoja yhteiskunnallisia haasteita. Ja saamme näin yhdessä asiakkaiden kanssa ratkottua nämä perinteiset, pitkään jatkuneet, ongelmat meidän kiinteistöissä.

Löydät korvausilmalaitteet täältä.

Uusimpia artikkeleita:

Korvausilman merkitys

Tunnissa se tekee jo 65 tuhatta litraa korvausilmavajetta…. Kerromme artikkelissamme esimerkkien avulla mikä korvausilman merkitys on, ja miten korvausilmavaje vaikuttaa.

Read More »