Korvausilman merkitys

Tunnissa se tekee jo 65 tuhatta litraa korvausilmavajetta…

Korvausilmasta on keskustelu mm. koulujen sisäilmaongelmia ratkottaessa, mutta monikaan ei silti tiedä, mikä on korvausilman merkitys. 

Avaamme tässä artikkelissa hieman korvausilmaventtiilin merkitystä. Pyrimme tekemään sen tyypillisen esimerkkikohteen avulla. Esimerkkihuoneistossamme on kaksi makuuhuonetta, olohuone, keittiö, WC ja pesuhuone. 

Keittiön, WC:n ja pesuhuoneen kautta huoneistosta poistetaan likaista ilmaa. Puhtaista tiloista, makuuhuoneista ja olohuoneesta, tuodaan tilalle korvaavaa, puhdasta ilmaa.

Ajatellaanpa, että huoneistosta poistuu ilmaa 18 litraa sekunnissa. Korvaavaa ilmaa otetaan vastaava määrä tilalle  puhtaista tiloista.

Tyypillisimmät haasteet syntyvät silloin, kun:

1) korvausilmaventtiilit puuttuvat talosta kokonaan 

2) korvausilmaventtiileitä ei pystytä käyttämään ympäri vuoden.

Ilmat viilenevät loka-marraskuun vaihteessa. On hyvin yleistä, että asunnon korvausilmaventtiilit laitetaan kiinni syksyllä, ettei kylmää vedon tunnetta tule sisälle. Korvausilmaventiilit avataan sitten maalis-huhti-toukokuussa, kun kelit vähän lämpenevät.

Korvausilmavajeen määrä yllättää

Jos esimerkkikohteestamme puuttuvat korvausilmaventtiilit yhden sekunnin ajan, niin asuntoon syntyy 18 litraa korvausilmavajetta. 

Korvausilmaventtiilien puuttuessa tämä 18 litraa tulee joka tapauksessa jostain hallitsemattomasta reitistä huoneilmaan.

No, mitä tämä tarkoittaa minuutissa? 18 litran korvausilmavaje sekunnissa tarkoittaa yli 1000 litraa korvausilmavajetta minuutin aikana.

Tunnissa se tekee jo 65 000 litraa korvausilmavajetta. Vuorokauden aikana eli 24 tunnissa noin 1,5 miljoonaa litraa korvausilmavajetta kiinteistöön.

Hallitsematon korvausilman kulkeminen saastuttaa sisäilman

Korvausilma tulee jotain hallitsematonta reittiä pitkin huonetilaan. Se voi tulla rakenteiden läpi, seinästä, katosta tai lattiasta. Se voi tulla myös pahan hajuisesta viemäristä. Se voi tulla vanhojen ovi- ja ikkunatiivisteiden välistä tai ulkoseinien pistorasioista. Tai mistä vain, mistä korvausilma pääsee helpoiten huoneistoon.

Jokainen ymmärtää arkijärjellä sen, että jos tuomme 1,5 miljoonaa litraa ilmaa kiinteistöön epäpuhtaista ja hallitsemattomista reiteistä, niin väistämättä huoneistoon kulkeutuu epäpuhtauksia. Silloin hengitysilma on hyvin epäpuhdasta.

Puhdasta korvausilmaa lempeästi ympäri vuoden

Tämä on korvausilmaventtiilien merkitys. Usein ei edes ajattele, kuinka iso vaikurus korvausilmaventtiilin sulkemisella on. Sillä voi olla hyvin kauaskantoisia vaikutuksia kiinteistölle ja asukkaalle. 

Me Finluftilla olemme jo 7 vuoden ajan keskittuneet pelkästään siihen, että kehitämme korvausilman tuomiseen menetelmän, joka toimii talvellakin. Finluftin korvausilmalaitteilla saadaan tuotua puhdasta, korvaavaa ilmaa lempeästi ja mielekkäästi sisälle huoneistoon. 

Tutustu verkkosivuillamme ratkaisuumme! Meiltä löytyy sinunkin kiinteistöösi sopiva ratkaisu korvausilman sisään tuomiseksi.

Kun korvausilmasta huolehditaan, vältetään isoja yhteiskunnallisia haasteita. Saamme yhdessä asiakkaiden kanssa ratkottua perinteiset, pitkään jatkuneet ongelmat kiinteistöissä.

Tutustu korvausilmalaitteisiimme

Uusimpia artikkeleita:

Sisäilmaongelmat aiheuttavat hengitystieoireita

Hyvä sisäilma vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin

Hyvä sisäilma edistää terveyttä ja hyvinvointia. Huono sisäilma voi aiheuttaa ärsytys-, hengitystie- ja yleisoireita. Hengitysliiton mukaan sisäilmaongelmat liittyvät usein riittämättömään ilmanvaihtoon. Puutteellisen ilmanvaihdon ongelmat ovat onneksi ratkaistavissa.

Read More »