Kevät tuo siitepölyt myös sisäilmaan

Silmät punoittavat, nenä valuu, olo on tukkoinen ja vetämätön. Henkikin voi olla ahtaalla. Kevät on tullut ja sen mukana siitepölykausi allergiaoireineen. Siitepölyä kulkeutuu väistämättä myös sisätiloihin, mutta siitepölyn määrää voi vähentää tuloilmasuodattimella ja tehostamalla kodin viikkosiivousta. 

Siitepölykausi alkaa jo helmikuussa

Siitepölykausi alkaa helmi-maaliskuussa ja kestää syyskuun alkupuolelle saakka. Ensimmäisenä keväällä kukkivat pähkinäpensas ja leppä. Niitä seuraa toukokuussa koivu, joka on Suomessa kaikista yleisin siitepölyallergian aiheuttaja. Kesäkuukausina allergiaa aiheuttavat puolestaan heinät ja pujo, jonka kukinta voi jatkua aina yöpakkasiin saakka. Voit tarkistaa oman alueesi siitepölytilanteen ja ennusteen Norkko-palvelusta https://www.norkko.fi

Siitepölyallergian oireet

Siitepölyallergiasta kärsii noin 20 % suomalaisista. Allergia puhkeaa useimmiten jo lapsena, mutta se voi puhjeta myös aikuisiällä.

Tavallisimpia oireita ovat nuha, aivastelu, kurkun kutina ja kipeys sekä erilaiset silmäoireet, kuten vuotaminen, punoitus ja kirvely. Siitepöly saattaa aiheuttaa jopa astmaa muistuttavia oireita, kuten yskää ja hengenahdistusta. Myös unenlaatu voi kärsiä, jolloin muiden allergiaoireiden lisäksi olokin on väsynyt ja nuutunut.

Allergiaa vai flunssaa?

Siitepölyallergian oireet voivat erehdyttävästi muistuttaa flunssan tai koronavirusinfektion oireita, mutta allergiaan ei liity lämmönnousua tai kuumetta. Kuinka siis allergian erottaa flunssasta? Virusinfektiot paranevat useimmiten noin viikossa, kun taas siitepölyallergian oireet saattavat jatkua pitkäänkin. 

allergia

Oireiden voimakkuus voi vaihdella sään ja vuorokaudenajan mukaan, sillä siitepölyä on ilmassa eniten päiväsaikaan tuulisella tai aurinkoisella säällä. Pienimmillään siitepölyn määrä on sateella, aamuisin ja iltaisin. Tällöin oireetkin voivat helpottua.  Ulkoilemaan tai lenkille lähtö kannattaa siis ajoittaa mahdollisuuksien mukaan aamuun tai iltaan.  

Ikävien allergiaoireiden kanssa ei tarvitse sinnitellä, sillä oireita voidaan lievittää apteekin reseptivapailla lääkkeillä. Nuhaan ja tukkoisuuteen voi kokeilla lääkkeettömänä vaihtoehtona nenänhuuhtelukannua. Voimakkaisiin, päivittäisiin oireisiin kannattaa hakea apua lääkäriltä. Siitepölyallergiaa ei tule jättää hoitamatta, sillä oireet voivat pahentua ja heikentää elämänlaatua huomattavasti. Yskä ja hengenahdistus voivat olla merkki siitä, että hoitamaton allergia on kehittymässä astmaksi.  

Siitepölyt sisäilmassa

Koska vietämme suurimman osan vuorokaudesta sisätiloissa, on sisäilman laadulla suuri merkitys terveyteen ja hyvinvointiin. Siitepölyhiukkasia kulkeutuu sisäilmaan eri reittejä pitkin. Eniten siitepölyä leijuu sisälle avoimista ovista ja ikkunoista, minkä lisäksi sitä kantautuu sisätiloihin ulkona kuivatetun pyykin, ihmisten vaatteiden ja hiusten mukana. Siitepölyä kulkeutuu sisälle jopa koiran turkissa! Huoneilma vaihtuu jatkuvasti, joten ei ole samantekevää, mistä ilmanvaihdon korvausilma tulee.

Siitepölyä on sisällä onneksi huomattavasti vähemmän kuin ulkona, eikä sitä lennä sisätiloissa koko ajan, vaan hiukkaset laskeutuvat lattiatasolle  ilmavirran loputtua. Allergiaoireita aiheuttavat hengityskorkeudella leijailevat siitepölyhiukkaset, jotka päätyvät hengitysteihin ja silmän limakalvoille. 

Tuloilman suodatus tärkeää siitepölykaudella

Jos tuloilman suodatus on kunnossa, epäpuhtaudet jäävät koneellisesti ilmastoiduissa tiloissa suodattimiin, ja siitepölyä on sisäilmassa vähemmän. Ilmanvaihtokoneen tai korvausilmaventtiilin suodattimet tulisi vaihtaa pari kertaa vuodessa. Paras aika suodatinten huoltoon on keväällä ennen siitepölykauden alkua ja syksyllä siitepölykauden jälkeen.

Vanhemmissa taloissa on useimmiten painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Jos korvausilmaventtiileissä ei ole suodattimia tai venttiilit puuttuvat kokonaan, korvausilma tulee hallitsemattomasti rakenteiden kautta tuoden mukanaan siitepölyä ja muita epäpuhtauksia. 

Finluftin korvausilmajärjestelmän avulla korvausilma tulee rakennukseen hallitusti ja ilmanjako toimii oikein.  Laitteen mallista riippuen järjestelmässä on joko tuloilman suodatus tai sekä tuloilman että huoneilman suodatus.  Järjestelmä voidaan asentaa painovoimaiseen ilmanvaihtoon, koneelliseen poistoilmanvaihtoon tai koneelliseen tulo-poistoilmanvaihtoon ja sitä voidaan käyttää kaikissa asumismuodoissa.

Ikkunamallin korvausilmalaite on varustettu sekä tuloilman että huoneilman suodatuksella. Laite asennetaan karmiventtiilin päälle. https://www.finluft.fi/tuote/finluft_korvausilmalaite_fl600_valkoinen/

Seinämallin korvausilmaventtiili suodattaa korvausilman. Laite asennetaan seinäläpivientiin tai ikkunaluukkuun. https://www.finluft.fi/tuote/finluft-korvausilmaventtiili-fls20-valkoinen/ 

Tehosta viikkosiivousta

Siitepölyn pääsyä sisälle ei voi täysin estää, mutta omalla toiminnalla siitepölyn määrää voi vähentää. Pahimman siitepölykauden aikana ikkunatuuletusta tulee välttää. Jos ilman vaihtuminen on kunnossa, tuulettamiselle ei pitäisi olla tarvettakaan.

Kodin viikkosiivousta kannattaa tehostaa imuroimalla ja pyyhkimällä pintoja nihkeällä liinalla tavallista tiheämmin. Siitepölyä kertyy varsinkin ovien, tuuletusikkunoiden ja ilmanvaihtoventtiilien läheisyyteen sekä eteiseen, joten nämä paikat kannattaa imuroida erityisen huolellisesti. 

Koska siitepöly tarttuu herkästi kankaisiin, kannattaa pyykit kuivattaa siitepölykaudella sisätiloissa. Ulkovaatteet ja kengät tulee ravistella ja kopistella ja riisua eteiseen.  Tyynyliinalta ja lakanoilta siitepölyhiukkasilla on lyhyt matka hengitysteihin.  Suihkussa käynti onkin hyvä ajoittaa iltaan, jotta siitepölyn saa huuhdeltua pois kasvoilta ja hiuksista ennen vuoteeseen menoa. 

Näin vähennät siitepölyä sisätiloissa:

  • Tuloilma hallitusti, suodatus
  • Koneellisesti ilmastoidussa kodissa suodattimien säännöllinen vaihto 
  • Painovoimaisessa ilmanvaihdossa korvausilmaventtiilien puhdistus ja tuloilmasuodattimien vaihto 
  • Ikkunat ja ovet kiinni, tuuletusikkunoihin suodatinkangas   
  • Pyykkien kuivatus sisällä
  • Ulkovaatteiden ravistelu ennen sisälle tuloa, vaatteiden säilytys eteisessä
  • Säännöllinen imurointi ja imurin suodattimen vaihto 
  • Hyllyjen, tasojen ja muiden pintojen pyyhkiminen  
  • Iltasuihku, siitepölyhiukkaset pois kasvoilta ja hiuksista
  • Lakanoiden vaihto säännöllisesti 

Lähteet: Hengitysliitto, Allergia- ja astmaliitto

Uusimpia artikkeleita:

Sisäilmaongelmat aiheuttavat hengitystieoireita

Hyvä sisäilma vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin

Hyvä sisäilma edistää terveyttä ja hyvinvointia. Huono sisäilma voi aiheuttaa ärsytys-, hengitystie- ja yleisoireita. Hengitysliiton mukaan sisäilmaongelmat liittyvät usein riittämättömään ilmanvaihtoon. Puutteellisen ilmanvaihdon ongelmat ovat onneksi ratkaistavissa.

Read More »