Kesän helteinen sää uhkaa terveyttä. Arkijärkiset ohjeet asunnon viilentämiseen kesällä

THL on tuottanut helteiden vaikutuksista suomalaisten terveyteen hyvää ja luotettavaa tietoa. Tämän tiedon avulla voidaan arvioida kuumuuden aiheuttamien riskien suuruutta ja voidaan vähentää helteen haittavaikutuksia. Tuomme tätä tietoa tässä tiivistettynä teidän luettavaksi. Olemme koostaneet tämän julkaisun jälkipuoliskolle arkijärkiset ohjeet asunnon viilentämiseen.

THL:n mukaan jo yksittäinen kesän kuuma päivä aiheuttaa suurentuneen terveysriskin riskiryhmään kuuluvalle

Kesän kuuma sää aiheuttaa haitallisia terveysvaikutuksia, sairauksia ja jopa kuolemaa. Suomalaiset tottuvat kylmän talven ja kevään aikana viileisiin lämpötiloihin. Joten kesän kuumuus koettelee suomalaisia eri tavalla kuin lämpimissä maissa, pitkän ajan kuluessa, kuumuuteen sopeutuneita väestöjä.

Jo yksittäinen lämmin päivä voi aiheuttaa suurentuneen terveysriskin. Pitkät lämpimät jaksot, helleaallot, lisäävät voimakkaasti haitallisia terveysvaikutuksia. Hellejaksot voivat olla erityisen haitallisia, jos elinympäristö rakennuksineen lämpenee, eikä viilene yölläkään ja elimistö joutuu pitkäksi aikaa lämmön kuormittamaksi.

Jos hellejakso pitkittyy muutamiin viikkoihin, siitä voi aiheutua Suomessa jopa useampia satoja ennenaikaisia kuolemia. Pitkäaikaissairaat ja ikääntyneet ovat alttiimpia lämmön aiheuttamalle vakavalle terveysvaikutus riskille. (THL 2020)

kesän helteinen sää uhkaa terveyttä

Kun Ilmatieteen laitos varoittaa helteistä, varaudu helteisiin hyvissä ajoin ja vältä terveysriskit.

On arvioitu, että helteet voimistuvat ja yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä. Tämä todennäköisesti lisää kuuman sään terveyshaittoja. Myös suomalaiset suuret ikäluokat ikääntyvät ja he joutuvat alttiiksi helteiden haittavaikutuksille. Helteisiin kannattaakin varautua riittävästi ja hyvissä ajoin. Varautumisella voi ehkäistä helteistä aiheutuvia terveyshaittoja.

Ilmatieteen laitos varoittaa helteistä, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa 20 celsiusasteeseen ja korkein lämpötila nousee 27 celsiusasteeseen. Riskiryhmään kuuluvien väestöryhmien ja heistä huolehtivien läheisten henkilöiden kannattaa huomioida kuumuuden aiheuttamat uhkat jo varhaisessa hellevaroitusta alhaisemmissa lämpötiloissa. (THL 2020)

Arkijärkiset ohjeet asunnon viilentämiseen kesällä

Keräsimme tähän arkijärkiset ohjeet asunnon viilentämiseen. Ohjeet on otettu suoraan niistä käytännöistä, joita normaalissa kotitaloudessa on tehty ja voidaan tehdä. Riskiryhmään kuuluvia pyydämme tarkkailemaan omaa terveydentilaa helteiden aikana ja tarpeen niin vaatiessa suosittelemme konsultointikäyntiä omalle lääkärille tai terveysasemalle. Toivottavasti näiden ohjeiden avulla voi nauttia paremmin Suomen kauniista ja lyhyestä kesästä.

– Suojaa asunnon ikkunat auringon paisteelta

Kesän helteillä suora auringonpaiste pääsee lämmittämään asunnon. Ikkunoiden vuoksi asunnosta tulee ikään kuin kasvihuone. Auringon valo ja lämpö kulkeutuu asunnon jokaiseen nurkkaan, ja nostaa asunnon lämpötilan tukahduttavan kuumaksi kuin kasvihuoneessa. Ikkunoista tulevan valon ja lämmön vaikutuksen voi minimoida peittämällä ikkunat sisäpuolelta.

Asunnon ikkunat ja terassin lasiovet peitetään koko päiväksi. Näin estetään aamu-, keskipäivän- ja ilta-auringon asuntoa lämmittävä vaikutus. Ikkunoiden sälekaihtimet laitetaan kiinni. Näin auringon valo ja lämpö pääsee heijastamaan takaisin ulos. Jos asunnossa ei ole sälekaihtimia kannattaa laittaa kaikki verhot kiinni. Verhoissa kannattaa suosia vaaleita ja valoa läpäisemättömiä verhokankaita.

– Asenna ilmanvaihtokoneen kesäpelti

Nykyaikaisissa ilmanvaihtokoneissa on lämmöntalteenotto tekniikka. Kone on suunniteltu ottamaan talteen huoneiston poistoilmasta hukkalämpö, joka käytetään tuloilman esilämmitykseen koneen teknisessä lämmöntalteenotto laitteistossa. Monissa ilmanvaihtokoneissa on mahdollista laittaa, niin sanotut, kesäpellit kesäksi paikoilleen. Niiden tehtävä on päästää asunnon liika lämpö ulos.

Kesäpellit ovat koneesta irralliset osat, jotka tulevat koneen mukana tehtaan paketissa. Jos kone on asennettu talviaikaan ja kyseessä on uusi talo, kesäpeltejä kannattaa etsiä koneen läheisen kaapin hyllyltä. LVI-asentaja laittaa kesäpellit yleensä sinne odottamaan kesän helteitä. Kesäpeltien asennusohjeet saat LVI-asentajalta tai ne löytyvät IV-koneen käyttöohjeista.

Kesäpeltien asennus on omakotitalossa asukkaan omalla vastuulla. Taloyhtiössä kesäpeltien asentamisesta voi kysyä isännöitsijältä, jos epäilee, saako oman huoneiston ilmanvaihtokoneeseen koskea ja saako kesäpeltejä asentaa itse. Ilmojen viiletessä syksyllä kesäpellit pitää muistaa ottaa pois, jotta lämmöntalteenotto-ominaisuus pääsee taas oikeuksiinsa talvella.

– Huonelämpötilan säätäminen pienemmälle

Asunnoissa, joissa on huonekohtaiset termostaatit, lämmitystä voi säätää termostaatista pienemmälle tai kokonaan pois. Lämpötilan säätäminen kannattaa tehdä helteitä ennakoiden. Lämmennyt lattia ei jäähdy kesäaikaan kovin nopeasti. Kuitenkin pesutilojen lattioiden lämmityksiä ei kannata laittaa pois, jotta kosteus ei jää suihkun jälkeen lattialle ja lattia pääsee kuivumaan myös laattasaumoista.

Omakotitalossa ja rivitalossa huonekohtaisten lämpötilojen säätö on helpompaa. Isommissa kiinteistöissä lämmitysten säätö ja ohjaus on usein osa talon kokonaisvaltaista lämmitysjärjestelmää. Lämmityksen ohjaus on tällöin automaattista ja siitä vastaa usein taloyhtiön isännöitsijä tai kiinteistöhuoltoyhtiö. Asiasta voi kysyä lisätietoa taloyhtiön hallituksen jäseniltä.

– Kuuman asunnon jäähdytys tuulettamalla

Kesäaikaan ulkolämpötila saattaa olla enemmän kuin asunnon sisälämpötila. Ilmanvaihtokone kannattaa laittaa päivän ajaksi pienemmälle teholle. Miksi siirtäisi ulkoa lämpimämpää ilmaa sisälle. Ilmanvaihtokoneen voi laittaa normaaliasentoon tai hieman isommalle taas illalla, kun ulkoilma viilenee. Ilmanvaihtokone kuljettaa tätä viilentynyttä ilmaa päivällä kuumentuneeseen asuntoon. Muista aina lukea oman IV-koneen käyttöohje tai asuntoyhtiössä kysyä ohjeita isännöitsijältä.

Asunnossa voi tehdä myös pikatuuletuksen avaamalla tuuletusikkunat tai ovet. Tuuletusikkunat kannattaa aukaista talon varjoisemmalta puolelta. Päivällä auringon polttaessa auringon puoleiset aukot kannattaa pitää kokonaan kiinni. Jos mahdollista, niin asunto kannattaa tuulettaa illalla ennen nukkumaan menoa. Tuuletusta voi tehostaa ristivedolla, avaamalla asunnon vastakkaisista päistä tuuletusikkunat. Illan viileä ilma virkistää heti ja jäähtyneessä asunnossa on rentouttava nukkua.

– Vältä turhaa kodinkoneiden käyttöä

Kodinkoneiden käytössä vapautuu asunnon lämpötilaa nostattavaa hukkalämpöä. Hukkalämmön määrä on normaaliolosuhteissa kohtuullinen, eikä sitä edes huomaa. Kesän helteiden aikana kaikki ylimääräinen lämpö asunnossa on turhaa. Vanhoissa kodinkoneissa tätä hukkalämpöä syntyy enemmän kuin uusissa nykyisiä energiamääräyksiä noudattavissa kodinkoneissa. Kannattaakin välttää lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä hellejakson aikana. Lämpöä tuottavia laitteita ovat muun muassa sähköuuni, kuivausrumpu ja saunan kiuas.

Sähköuunin lämmitys tuottaa lämpöä asuntoon. Normaalissa ruoanlaitossa uuni ei ole kovin kauan päällä. Mutta isommat leipomiset kannattaa jättää sadepäiville, jolloin tekemisen keksiminen voi olla muutenkin vaikeaa.  Pyykin kuivaaminen kuivausrummulla lämmittää asuntoa. Uusissa kuivausrummuissa huonetilaan kulkeutuvaa hukkalämpöä on minimoitu modernilla lämpöpumpputekniikalla. Helteiden aikana, asunnon huonelämmön kannalta, järkevämpää olisi kuivattaa pyykit telineessä. Kosteat pyykit sitovat kuivuessaan huoneen lämpöenergiaa.

Saunan kiukaan käyttöä kannattaa myös välttää helteillä. Saunan lämpö siirtyy asunnon muihin huoneisiin ja lisää hellejaksoilla lämpötilan haittavaikutuksia. Tulisijaan ei kannata sytyttää tulia kesän helteiden aikana. Nykyaikaiset takat ja leivinuunit on suunniteltu luovuttamaan lämpö nopeasti huoneilmaan, ja ne varaavat lämpöä pitkäksi aikaa. Kesäaika kannattaa hyödyntää polttopuiden teossa ja kuivattamisessa. Nauttii tulisijan lämmöstä ja tunnelmasta sitten myöhemmin syksyllä.

– Varmista riittävä ilmanvaihto – tee ilmanvaihdon puhdistus säännöllisesti

Kodin ilmanvaihdon toimivuus korostuu lämpimällä ilmalla. Riittämätön ilmanvaihto aiheuttaa sen, että ilma ei vaihdu asunnossa. Ilma jää seisomaan paikoilleen ja seisova ilma lämpiää helteillä hyvin nopeasti. Jos ilmanvaihto ei toimi oikein, lämmin seisova ilma nousee talon sisällä ensin katon rajaan ja lopulta koko asunto on tukahduttavan kuuma sekä päivällä että yöllä.

Oikeaoppisesti suunnitellussa ilmanvaihdossa kodin sisällä oleva ilma kiertää ja vaihtuu tasaisesti ja riittävästi. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa ja huippuimurilla varustetuissa kiinteistöissä korvausilmaventtiilit pitää huoltaa ja puhdistaa säännöllisesti. Jos olet laiminlyönyt nämä toimenpiteet, hoida asia nopeasti kuntoon joko itse tai ammattilaisen avustuksella.

Toimiva ilmanvaihto edistää terveyttä ja hyvinvointia

Kotona on hyvä asua ja elää kun asumisen olosuhteet ovat kohdallaan. Tasainen huonelämpötila ja riittävä ilmanvaihto ovat niitä taloteknisiä asioita, joiden oletetaan olevan kunnossa. Jos kotona oleilee päivät, lämpötilan tulisi olla kohtuullisen siedettävä myös hellejaksojen aikana. Myös kotona tehtävä työnteko on tehokasta, kun ilma vaihtuu ja happea riittää kehon lihaksille ja aivoille koko päivän ajan. Ja päivän rasituksista palautuu, kun yöllä on siihen optimaalisen raikkaat olosuhteet.

Finluft on erikoistunut asunnon ilmanvaihdon ratkaisuihin. Voit pyytää meidän edustajamme paikalle arvioimaan oman asuntosi ilmanvaihdon toimivuuden. Asiantuntija arvioi, kokemukseensa ja ammattitaitoonsa nojaten, mikä on asunnon ilmanvaihdon tilanne ja vaatiiko se toimenpiteitä. Moni asiakas on saanut meiltä avun kodin ilmanvaihtoasioissa. Voit lukea näitä asiakaskokemuksia täältä.

Uusimpia artikkeleita:

Sisäilmaongelmat aiheuttavat hengitystieoireita

Hyvä sisäilma vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin

Hyvä sisäilma edistää terveyttä ja hyvinvointia. Huono sisäilma voi aiheuttaa ärsytys-, hengitystie- ja yleisoireita. Hengitysliiton mukaan sisäilmaongelmat liittyvät usein riittämättömään ilmanvaihtoon. Puutteellisen ilmanvaihdon ongelmat ovat onneksi ratkaistavissa.

Read More »