Ilmanvaihdon perusteita – miten ilmanvaihdon tulisi toimia ja miksi?

Katso video

Ilmanvaihto on kokonaisuus

Tässä artikkelissa käymme läpi ilmanvaihdon perusperiaatteet – miten ilmanvaihdon tulisi toimia ja miksi. Ilmanvaihto, kuten itse talokin, on kokonaisuus, jossa kaikkien osasten on toimittava yhteen. Toimiva ilmanvaihto pitää rakenteet kunnossa ja sisäilman raikkaana.

Toimiva ilmanvaihto koostuu kolmesta elementistä, jotka ovat poistoilma, siirtoilma ja tuloilma eli korvausilma.

Poistoilma kulkeutuu talosta ulos

Poistoilmalla tarkoitetaan huoneesta poistettavaa epäpuhdasta ilmaa. Poistoventtiilien paikat ovat keittiössä, wc-tiloissa, vaatehuoneessa, pesuhuoneessa ja saunassa. 

Miksi poistoventtiilit sijoitetaan juuri näihin tiloihin?

Keittiössä syntyy ruokaa tehdessä ja tiskatessa kosteutta ja ruuan tuoksuja. Joskus ruuan palaessa tulee myös käryä. Keittiön poistoventtiili kuljettaa tuoksut ja kosteudet ulos huoneistosta.

Kukaan ei toivo wc-tilojen epämiellyttävien hajujen leviävän huoneistoon, joten wc-tiloista poistetaan ilmaa ja samalla poistuvat hajutkin. 

Vaatehuoneessa syntyy hyvin hienojakoista vaatepölyä eri kangasmateriaaleista ja poistoilmaa tarvitaan siihen, ettei vaatepölyä leijaile huoneiston eri osiin.

Pesuhuoneessa ja saunassa syntyy suihkussa käydessä ja saunoessa kosteutta ja höyryä. Kosteus tulee poistaa, ettei se jää ikäväksi vieraaksi taloon.

Mitä on siirtoilma?

Siirtoilma on nimensä mukaisesti huonetilasta toiseen siirtyvää ilmaa. Ilmaa siirretään kuivia tiloja pitkin ilmanvaihdon poistopisteisiin, joista ilma sitten viedään ulos.

Siirtoilmareitit tarkoittavat sitä, että vaikka huoneiden väliset ovet olisivat kiinni, ilma pääsee siltikin liikkumaan. Siksi välioven alla tulee olla noin kahden senttimetrin ovirako tai siirtoilmasäleikkö, jolloin siirtoilmalle on tehty oven alareunaan reiät, jotka peitetty säleiköllä. Tällöin ilma pääsee kaikissa tilanteissa korvausilmapisteestä poistopisteeseen.

Korvausilma tuodaan poistetun ilman tilalle

Korvausilma tai tuloilma on poistettavan ilman tilalle tuotavaa puhdasta ilmaa. Ulkoa tuleva korvausilma tuodaan makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen korvausilmaventtiilien kautta. 

Olohuoneessa ja makuuhuoneissa ei synny ylimääräistä kosteuskuormaa kuten esimerkiksi wc- tai suihkutiloissa. Siksi ilma johdetaan puhtaiden tilojen, eli olohuoneen ja makuuhuoneiden, kautta muihin tiloihin.

Tavallisessa kolmen makuuhuoneen talossa poistetaan ilmaa noin 30 litraa sekunnissa. Se tarkoittaa toistasataa tuhatta litraa jokainen tunti. Tällöin poistoilman määrä on yli 2,5 miljoonaa litraa jokainen vuorokausi! Poistettavan ilman tilalle tuodaan sama määrä korvausilmaa.

Jos korvausilmaventtiileitä ei ole lainkaan, korvausilma tulee hallitsemattomasti ilmavuotoina rakenteita tai muita epäpuhtaita reittejä pitkin. Samoin käy, jos korvausilmaventtiilit suljetaan, jotta sisätiloissa ei tuntuisi vetoa. Rakenteissa on rakennejäämiä ja pölyjä, sekä ulkoa tulevaa siitepölyä, liikennepölyä ja jossain tilanteissa kosteutta.

Korvausilmajärjestelmä voi toimia ympäri vuoden

Ilmanvaihto voi toimia niin, että korvausilma saadaan huoneistoon vedottomasti, puhtaasti ja hallittua reittiä pitkin myös talvella. Olemme Finluftilla kehittäneet useita vuosia menetelmää, jossa huoneisto saadaan raikastettua korvausilmalla ilman venttiilien sulkemisen tarvetta.

Kehitystyö on ollut todella mielenkiintoista, haasteellista ja antoisaa. Olemme Finluftilla saaneet auttaa ja tehdä kehitystyötä yhdessä ihmisten kanssa.

Miten toimiva ilmanvaihto toteutuu?

Raikas korvausilma tuodaan ulkoa, otetaan siihen huoneilmaa joukkoon ja sekoitetaan ilmat keskenään, jolloin ilma jo lämpenee. Lisäksi ilma levitetään huoneen yläosaan, missä niin kutsuttu lämpöpatja makaa. Lämpöpatja syntyy huoneen yläosaan, kun lämmin ilma pyrkii aina ylös. Tämä koko energia saadaan hyötykäyttöön.

Huoneisto saadaan raikastettua pienemmällä ilmamäärällä, kun koko huoneiston sisäilma otetaan hyötykäyttöön. Kun tuodaan riittävästi korvausilmaa huoneistoon, pystytään ruokkimaan huoneiston poistopisteitä. Ilma huoneistossa saadaan terveelliseksi, puhtaaksi ja raikkaaksi hengittää

Ilmanvaihto kannattaa laittaa kuntoon! Tutustu ilmanvaihtoasioihin lisää kotisivullamme. Verkkokaupastamme on saatavilla korvausilmalaitteita.

Jos jokin ilmanvaihtoasioissa askarruttaa mieltä, ota rohkeasti yhteyttä!

Me Finluftilla autamme mielellämme, jotta sinunkin kodissasi saadaan ilmanvaihto toimimaan oikein.

Ota meihin yhteyttä

Lue lisää sisäilmasta

 

korvausilmajärjestelmä

Uusimpia artikkeleita:

Sisäilmaongelmat aiheuttavat hengitystieoireita

Hyvä sisäilma vaikuttaa terveyteen ja hyvinvointiin

Hyvä sisäilma edistää terveyttä ja hyvinvointia. Huono sisäilma voi aiheuttaa ärsytys-, hengitystie- ja yleisoireita. Hengitysliiton mukaan sisäilmaongelmat liittyvät usein riittämättömään ilmanvaihtoon. Puutteellisen ilmanvaihdon ongelmat ovat onneksi ratkaistavissa.

Read More »